Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Game Hunting: Mini οδηγός αγοράς


Capital controls, οικονομική κρίση. H συλλογή videogames που ξεκίνησα σιγά σιγά το 2001 μέχρι το 2010 αυξήθηκε αρκετά και από gamer κατάφερα να γίνω και συλλέκτης. Παλαιότερα, το gaming στη χώρα μας ήταν πιο «χύμα», με άπειρα καταστήματα, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας τα οποία προσέφεραν τρελά πράγματα σε απίστευτες τιμές -είτε καινούργια, είτε used games- και η χαρά των gamers δε περιγραφόταν με λόγια. 

Πρόσφατα πραγματοποίησα μία βόλτα σε αρκετά ελληνικά καταστήματα, αναζητώντας εμπόρους όπου μπορεί κανείς να προμηθευτεί games δίνοντας όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα. Προσφορές και εκπτώσεις είναι μια λύση αλλά πλέον το φαινόμενο δεν έχει την ίδια συχνότητα όπως παλιά.

Καλωσορίζοντας το 2016, ο καθένας αρχίζει να ατενίζει το μέλλον με απαισιοδοξία ή με σχετική επιφύλαξη, ιδιαίτερα όταν οι μισθοί μειώνονται και η οικονομική κατάσταση της χώρας μας δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο. Για μερικούς, το gaming αποτελεί πλέον πολυτέλεια. Όταν μια νέα κυκλοφορία στοιχίζει 69,99€ (οι συλλεκτικές εκδόσεις φτάνουν μέχρι και τα 299€ παρακαλώ) και η διάρκεια του εκάστοτε τίτλου έχει μειωθεί δραματικά ή βασίζεται στα DLC, είναι φανερό πως ο κάθε gamer θα σκεφτεί πολύ σοβαρά να προβεί σε αγορά, ειδικά για περισσότερους από έναν τίτλους.





Γι’αυτό το λόγο θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ένα μικρό strategy guide, προκειμένου να συμβάλλω στην αναζήτηση οικονομικότερων τίτλων. Η έρευνα αγοράς αφορά την Αττική και καταστήματα που βρίσκονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στο κέντρο της Αθήνας. 



Tip: Αναφέρω απλά και για τυπικούς λόγους πως κάποιες κατασκευάστριες εταιρείες προωθούν παλαιότερους τίτλους για τα συστήματά τους σε οικονομικότερες εκδόσεις. Είμαι σίγουρος ότι έχετε προσέξει πως η Sony κυκλοφορεί κάποιους ιδιαίτερα εμπορικά επιτυχημένους τίτλους για τα PlayStation 2 και 3 αλλά και για το PSP σε ειδικές Platinum ή Essentials εκδόσεις με την τιμή να είναι η μισή από την περίοδο που πρωτοκυκλοφόρησαν. Κάτι αντίστοιχο έχει κάνει και η Microsoft με τη σειρά Xbox 360 Classics και η Nintendo με τα Nintendo Selects. Δυστυχώς, όσον αφορά τη νέα γενιά, ακόμα δεν έχουμε δει κάτι αντίστοιχο. 


Κι εδώ έρχομαι εγώ.

Σε περίπτωση που κάποιος σκέφτεται το ενδεχόμενο να προμηθευτεί κάποιο used game, υπάρχουν καταστήματα που προσφέρουν used video games σε πολύ καλή κατάσταση. Μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων όπως τα Public και τα Seven Spot, σας δίνουν την ευκαιρία να ανταλλάξετε παλιούς τίτλους σας με καινούριους ή και με used ακόμα, μειώνοντας δραματικά την αρχική τιμή εφόσον πρόκειται για κάποια καινούρια κυκλοφορία. Μη περιμένετε βέβαια να ανταλλάξετε όλη τη σειρά Pro ή FIFA και να περιμένετε τρομερή μείωση. Games με ημερομηνίες, ειδικά τα sports games, δε μπορούν να σας βοηθήσουν αρκετά για να μειώσετε το κόστος.



Στο Plaisio και στο Κωτσόβολο έχω παρατηρήσει ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα μειώνουν αρκετά τις τιμές, ειδικά στις collectors edition. Να φανταστείτε, όταν όλα τα καταστήματα παρείχαν τη collectors του Watchdogs στα 99€, εγώ την απέκτησα 49€! Παράλληλα, υπάρχουν «καταστήματα» στο Μοναστηράκι που προσφέρουν games (σπάνια βέβαια νέες κυκλοφορίες) σε απίστευτα χαμηλές τιμές! Φανταστείτε να αγοράζετε Diablo με 0,50€!


 Παρακάτω, σας δίνω μια μικρή λίστα με καταστήματα που μου κέντρισαν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον. Ρίξτε μια ματιά και, γιατί όχι, αναφέρετε κι εσείς κάποιο κατάστημα από το οποίο είστε αρκετά ευχαριστημένοι.

Public http://www.public.gr Καραγεώργη Σερβίας 1, Πλατεία Συντάγματος (Κεντρικό) Τηλ. επικοινωνίας 2103246210 
Seven Spot http://www.sevenspot.gr Πανόρμου 8, Αμπελόκηποι, Αθήνα (Κεντρικό) Τηλ. επικοινωνίας 2106459897 
Media Markt http://www.mediamarkt.gr Λεωφόρος Κηφισίας 49, Μαρούσι (Κεντρικό) Τηλ. επικοινωνίας 2111809800 
Plaisio http://www.plaisio.gr Τηλ. επικοινωνίας για όλα τα καταστήματα 8001112345 (χωρίς χρέωση) 
Software Center http://www.softwarecenter.gr Χαλκοκονδύλη 22, Αθήνα Τηλ. επικοινωνίας 2105235260
Gamestation http://www.gamestation.gr/el/ Τηλ. Επικοινωνίας 2105244488 Πατησίων 23 (28ης Οκτωβρίου 23), Αθήνα
Easy Buy World http://www.ebw.gr/ Τηλ. Επικοινωνίας 210 6199661 Μεσογείων 165 & Σαλαμινομάχων, Μαρούσι
Μοναστηράκι-Παζάρι

Τέλος, όλοι όσοι ζητάτε μία online λύση για αναζήτηση οικονομικών τίτλων, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Χρυσής Ευκαιρίας (xe.gr), στο aggeliopolis.gr αλλά και στο insomnia.gr. Facebook pages και forums σε διάφορα sites του χώρου βοηθάνε αλλά γενικά με τις αγγελίες να είστε προσεκτικοί γιατί αρκετές φορές άλλα λένε κι άλλα δίνουνε.
Αν ανοίξει η PayPal στην Ελλάδα, τσεκάρετε και το ebay.co.uk. Σπάνια πράγματα σε αρκετά καλές τιμές.
Και μη ξεχνάτε, αν δεν είστε fan των retail games, μπορείτε πάντα να βρίσκετε προσφορές μέσω PSN, Steam, Xbox Store, Humble Bundle, GOG και Nintendo e-shop.

Μέχρι τις επόμενες συμβουλές,
Game on!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου